Vesti 14.01.

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je danas da su u protekla 24 sata na teritoriji pokrajine registrovana 483 nova slučaja zaraze infekcije korona virusom, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva na teritoriji Vojvodine 13.891. Epidemiološka situacija u Vojvodini se ocenjuje kao vanredna, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima.

Vojvodina šume planira seču hrastova u Polojskoj šumi na potezu između Čelareva i Bačke Palanke. Tim povodom došlo je do neslaganja šumarske struke i ekoloških aktivista – jedni žele seču, drugi očuvanje. Prvi smatraju da je drveće prezrelo, da stagnira sa rastom i sada odumire, te da ih treba poseći i posaditi nove sadnice hrasta. Drugi su ubeđeni da je šuma mnogo više od drveća. Dragana Arsić iz Udruženja za zaštitu šuma, koji je i član Mreže “Pošumimo Vojvodinu” koju čini desetine udruženja građana i ekoloških organizacija iz Vojvodine kaže za Radio 021 da predstavnici Javnog preduzeća “Vojvodinašume” koji planiraju ovu šumu da poseku, ne gledaju kao ekosistem i ne misle na biodiverzitet. Prema važećim Osnovama gazdovanja do 2023. godine planirana je seče ove šume, a odobravanje izvođačkog projekta predviđeno je već za januar 2021. godine.

Druga samostalna izložba slika istoričara umetnosti Maria Buculjevića iz Bačke Palanke biće otvorena sutra u 11.00 časova, bez prisustva publike i uz poštovanje svih epidemioloških mera. Izložba će obuhvatiti 33 dela od prvih početaka stvaranja do danas. Stilski i tematski radovi sadrže odlike manira akademskog realizma do apstrakcije korišćenjem kombinovane tehnike i neslikarskih materijala. Slike sa ove izložbe će moći da se pogledaju u Galeriji Muzeja grada Bačka Palanka do kraja januara.

Vreme do kraja dana pretežno oblačno i suvo.  U Bačkoj Palanci najviša temperatura 2 stepena. Sutra  oblačno i suvo, uz temperaturu od -3 do 1 stepena. Za vikend ledeno. U subotu promenljivo oblačno, a temperatura će se kretati od -6 do -1 stepen. U nedelju oblačno, moguć je slab sneg. Najniža temperatura će biti -7, a najviša -2 stepena. 

Both comments and pings are currently closed.