Vesti 12.07.

  • Pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju, danas, Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Ujedno, danas je i mesna slava u Gajdobri. Pored liturgije i večernje službe u hramu posvećenom Petru i Pavlu, glavni događaj danas je svečano otvaranje sportske hale u ovom naseljenom mestu i doček učesnika tradicionalnog Petrovdanskog mini-maratona. Za vikend se nastavlja sa programom proslave Petrovdana u Gajdobri. U subotu će u novoj hali biti održano „Veče folklora”, u čast pola veka rada ovdašnjeg KUD „Blagoje Parović“. Najavljeni su gosti, bratska društva iz Kragujevca, Trebinja, Nove Gajdobre i Bačke Palanke, a u nedelju, 15. jula je zakazana prezentacija starih jela iz Hercegovine, kao i takmičenje u kuvanju raštana, te otvaranje etno-postavke ovdašnjeg Udruženja „Tradicija“.
  • U subotu, 14. jula, Bačka Palanka će biti domaćin godišnje konferencije Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ koja će se održati u Svečanoj sali zgrade Opštine sa početkom u 11,00 časova. Učesnici konferencije su predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESKOM, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Opštine Bačka Palanka. Programom je predviđena promocija Rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“, a učesnici će biti upoznati i sa godišnjim izveštajem o aktivnostima u Rezervatu biosfere „Bačko Podunavlje“. Ispred zgrade Opštine održaće se prodaja i promocija tradicionalnih proizvoda iz Rezervata.
  • Prvi “Palanački noćni Pazar” biće održan danas u centru Bačke Palanke, tačnije u uskoj ulici, sa početkom u 18:00 časova. Planirano je da manifestacija traje do ponoći a predstaviće se Edukativni centar “Poletarac”, proizvođači vina, zanatskog piva, sireva, kolača, slanih i slatkih proizvoda, predmeta od drveta i kože, suvenira i pčelari. Posetioci će moći da pogledaju izložbu “Žene koje su obeležile Bačku Palanku”. Organizator ove manifestacije je Udruženje potrošača “Front”, a suorganizator Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine opštine Bačka Palanka.
  •  Tradicionalno već 29. godinu zaredom, danas se održava Petrovdanski mini-marathon. Start trke je ispred Pravoslavnog hrama u Bačkoj Palanci, a cilj 13,5 kilometara dalje ispred Pravoslavnog hrama u Gajdobri. Organizator je Teritorijalni sportski savez, a pokrovitelj Opština Bačka Palanka. Prijave se primaju danas od 16:00 časova, a očekuje se oko stotinak učesnika. Inače, kao i svake godine, trka je dobro obezbeđena od strane pripadnika Policijske stanice Bačka Palanka, a mini-maraton će u celosti pratiti i ekipa hitne pomoći iz doma zdravlja”dr Mladen Stojanovič”. Organizator je obezbedio četiri usputne stanice za osveženje, novčane nagrade za tri prvoplasirana takmičara, pehare i medalje.
  • Do kraja dana, u Bačkoj Palanci, doći će do delimičnog razvedravanja uz više sunčanih perioda. Vetar slab i umeren, severozapadni. Maksimalna dnevna temperatura 27 stepeni. Po prognozi Hidrometeorološkog zavoda sutra nas očekuje pretežno sunčano i prijatno toplo vreme. Jutarnja temperatura 17, a maksimalna u toku dana 27 stepeni. Za vikend slično vreme, jedino će u nedelju biti nešto više oblaka, ali ostaje suvo i toplo.
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.