Vesti 10.01.

Institut za transfuziju krvi Srbije poslednjih dana upozorava da su rezerve krvi smanjene i da posebno nedostaju krv A  i O grupe. Crveni krst Bačka Palanka i u 2019. godini planira sprovođenje ukupno 44 akcije dobrovoljnog davanja krvi. Tim planom predviđeno je da u januaru mesecu bude sprovedeno šest akcija i to: 14. januara u Gajdobri, 16. u Bačkoj Palanci, 22. januara u Obrovcu i Tovariševu i 28. januara u Pivnicama i Despotovu. U naseljenim mestima opštine, akcije dobrovoljnog davanja krvi su dvočasovne, dok su sve akcije koje će biti sprovedene u gradu i ove godine celodnevne.

Pšenici i drugim ozimim usevima pogoduje snežni pokrivač, jer će lakše podneti mraz, kažu stručnjaci, podsećajući da je tokom i nakon  jesenje setve  bilo problema pre svega zbog nedostatka vlage u zemljištu. Nedostatak vlage uslovio je kašnjenje nicanja ozimih useva, koje je potom i prekinuto niskim temperaturama. Pšenica, ječam  i uljana repica, koje zauzimaju značajne površine  lakše podnose niske temperature pod snežnim pokrivačem,  a u kakvom su stanju biljke, moći će se videti nakon otapanja snega i nastavka vegetacije.

Julijanska Nova godina je praznik koji se slavi 14. januara po Gregorijanskom kalendaru, a  poznatija je pod nazivom srpska Nova godina. Kulturni centar Bačka Palanka i ove godine na dan dočeka organizuje prigodan kulturno – zabavni program. U nedelju 13. januara u Gradskom bioskopu od 17h biće odigrana pozorišna predstava za decu ” Ko je,  u stvari deda Mraz”. Nakon predstave, sa početkom u 20h, takođe u sali bioskopa, biće održan  koncert renomiranog muzičkog sastava “Rocher band” koji izvodi tradicionalnu i etno muziku Balkana. Ulaz na oba događaja je besplatan.

Crveni krst Bačka Palanka moli sve građane koji imaju prirodnu jelku u svojim domovima, a ne znaju šta će sa njom nakon božićnih i novogodišnjih praznika, da jelku donesu u prostorije Crvenog krsta u ulici Jugoslovenske armije broj 23. Te jelke biće posađene u Bagremari, na prostoru dečijeg odmarališta Crvenog krsta.

Dinar je danas  neznatno promenio vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs  iznosi 118,396 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Bačkopalanački superligaš predstavio je novog šefa stručnog štaba Zorana Govedaricu. Nakon zimskog odmora danas je održan prvi trening na stadionu Starog grada. Prvi deo priprema, pred početak prolećnog dela prvenstva, biće obavljen u Bačkoj Palanci, a prva kontrolna utakmica biće odigrana 19. januara sa novosadskom Vojvodinom. Od 22. januara fudbaleri Bačke će dvonedeljne pripreme obaviti u Antaliji, gde će odigrati nekoliko kontrolnih utakmica. Za sada je  izvesno da klub napušta 7 igrača, a konačni spisak igrača znaće se po završetku prelaznog roka koji traje od 14. januara do 10. februara.

Do kraja dana očekuje nas oblačno vreme, mestimično sa snegom. Vetar slab i umeren severozapadni. Narednih dana, najavljuju meteorolozi, očekuje nas oblačno i uglavnom suvo vreme. U petak hladno sa temperaturama od  -5  do -1. U subotu oblačno i suvo sa temperaturama od -3 do -1. Od nedelje blago otopljenje, pa će i temperature biti u plusu.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply