Vesti 09.01.

Gradska toplana Partizan od 4. januara prešla je na celodnevno grejanje, odnosno dvadesetčetvoročasovnu proizvodnju i isporuku  toplotne energije. Noću se prema rečima nadležnih iz toplane greje nešto slabijim intenzitetom,  a tokom dana takođe slabijim u odnosu na ono kako je grejano prethodnih godina, iz razloga što je ukupna dnevna količina toplotne energije umesto dosadašnjih 15  raspoređena na 24 sata. Na osnovu odluke o isporuci toplotne energije koju je donela opština Bačka Palanka propisana temperatura u stambenim objektima treba da iznosi 20  + – 2 stepena u dnevnom periodu. Ceo sistem je još uvek na proveri i sklon korekcijama, pa iz toplane apeluju na potrošače da se, ukoliko imaju primedbe na temperature u svojim objektima, obrate svom upravniku zgrade, koji će te primedbe dostaviti nadležnima u toplanu. Trenutno toplana “Partizan” toplotnom energijom snabdeva 577 kupaca u stambenom prostoru i oko 150 kupaca u poslovnom prostoru.

Pravoslavni vernici obeležavaju danas treći dan Božića – Stefandan, posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. Sveti Stefan je prvi hrišćanin koji je polovinom prvog veka nove ere stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenikom, a  Arhiđakonom, jer je bio prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli postavili na službu oko pomaganja sirotinji u Jerusalimu. Svetog Arhiđakona i Prvomučenika Stefana  brojne srpske porodice praznuju kao krsnu slavu. Radio Impuls svima koji danas slave čestita Кrsnu slavu. Najrašireniji običaj je da se na Stevanjdan iznosi božićna slama iz kuće, koja se, zbog verovanja u njenu plodotvornu moć, prvo pažljivo pometena i skupljena, ostavlja u štalu, radni prostor,  voćnjak ili među pčele, radi podsticanja roda i napretka.

Akcija pod nazivom DECA – DECI”  koju organizuje dobrotvorna ustanova Eparhije bačke  u saradnji sa Katihenskim odborom, a koja podrazumeva prikupljanje paketića za decu ometenu u razvoju koja su smeštena u Domu u veterniku sprovođena je od kraja novembra do kraja decembra 2018. godine. Predvođeni svojim veroučiteljima u akciji su učestvovala deca iz osnovnih škola iz Titela, Kule, Vrbasa, temerina, Novog sada i osnovne škole Braća Novakov iz Despotova, kao i učenici dve novosadske Gimnazije. U akciji je prikupljeno oko 600 paketića koji su početkom godine darivani deci i omladini u Domu u Veterniku.

Bačkopalanački superligaš OFK Bačka dobio je novog trenera. Na klupi Bačke na početku prolećnog dela sezone sedeće Zoran Govedarica, trener koji je ovaj klub vodio od novembra 2016. do juna 2017. godine. Zvanično predstavljanje trenera, ekipe i plan priprema pred prolećni deo prvenstva biće obavljeno sutra u prostorijama kluba. Podsetimo, Bačka je jesenji deo prvenstva završila na 13. mestu sa 18 osvojenih bodova. Prolećni deo prvenstva počinje 16. februara utakmicama 22. kola,  kada Bačka na svom stadionu dočekuje ekipu Partizana.

Do kraja dana umereno oblačno i uglavnom suvo vreme. Vetar slab promenljivog pravca. U noci između srede i četvrtka moguće su slabije snezne padavine.  U četvrtak  oblačno i suvo, sa temperaturom koja će se kretati u intervalu od -3 do +1 stepen. Do kraja nedelje  slične vremenske prilike, a naredne sedmice očekuje se blagi porast temperatura.  

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply