Vesti 11.12.

Drugo polugodište za đake u Vojvodini počinje 15. januara. Za učenike od 1. do 7. razreda osnovne škole, školska godina završava se  14. juna, a 31. maja za učenike 8 razreda. Do kraja školske godine učenici će imati još jedan  prolećni raspust,  koji počinje 19. aprila, a završava se 3. maja. Što se srednjih škola tiče,  drugo polugodište završava se 24. maja za učenike 4. razreda gimnazije,  a 31. maja za učenike završenih razreda u četvorogodišnjim i trogodišnjim  stručnim školama.  Za ostale srednjoškolce,  školska godina se završava 21. juna.

Institut za transfuziju krvi Srbije poslednjih dana upozorava da su rezerve krvi smanjene i da posebno nedostaju krv A  i O grupe. Crveni krst Bačka Palanka i u 2019. godini planira sprovođenje ukupno 44 akcije dobrovoljnog davanja krvi. Tim planom predviđeno je da u januaru mesecu bude sprovedeno šest akcija i to: 14. januara u Gajdobri, 16. u Bačkoj Palanci, 22. januara u Obrovcu i Tovariševu i 28. januara u Pivnicama i Despotovu. U naseljenim mestima opštine, akcije dobrovoljnog davanja krvi su dvočasovne, dok su sve akcije koje će biti sprovedene u gradu i ove godine celodnevne.

Kulturni centar Bačka Palanka i ove godine na dan dočeka Pravoslavne Nove godine organizuje prigodan kulturno – zabavni program. U nedelju 13. januara u Gradskom bioskopu od 17:00 časova biće odigrana pozorišna predstava za decu ” Ko je,  u stvari deda Mraz”. Nakon predstave, sa početkom u 20:00 časova, takođe u sali bioskopa, biće održan  koncert muzičkog sastava “Rocher band” koji izvodi tradicionalnu i etno muziku Balkana. Ulaz na oba događaja je besplatan.

Klizalište u centru Bačke Palanke na terenu bloka Partizan radi svakog dana od 9,30 do 21 sat. Za decu do 14 godina klizanje je besplatno, a plaća se samo osiguranje u iznosu 10 dinara.  Stariji od 14 godina osiguranje plaćaju 100 dinara.

U subotnjem izdanju “Nedeljnih novina”, između ostalog, pročitajte izveštaj sa otkrivanja spomenika Kralju Petru Prvom u centru grada, razgovor sa uglednim privrednikom Ristom Dangubićem, dobitnikom nagrade Kapetan Miša Anastasijević za životno delo, izveštaj sa otvaranja izložbe fotografija Udruženja gradjana “Zlatni karaš” i pogledajte fotoreportažu sa paljenja Badnjaka i proslave Božića u pravoslavnim crkvama u našoj opštini.

Prošle nedelje završeno je peto otvoreno prvenstvo Bačke Palanke u šahu. Učestvovalo je 28 igrača iz: Bačke Palanke, Čelareva, Gložana i Šida. Igrano je 9 kola po švajcarskom sistemu parovanja, a šah su igrali 2 fide majstora, 9 majstorskih kandidata i 17 šahista različitih karegorija. Šestorica prvoplasiranih su dobili novčane nagrade, a pobedniku je pripao pehar i novčana nagrada od 12.000 din. Dodeljene su i robne nagrade za 7 i 8 mesto. Treće mesto sa 6 poena osvojio je Brajić Miloje, drugo sa 6,5 poena Dermišek Stipe, a prvo mesto osvojio je Dukić Aleksandar sa 7 poena. Turnir je bio veoma borben, pobednika je odlučilo poslednje kolo.

Do kraja dana promenljivo oblačno i uglavnom suvo. Vetar slab i umeren severozapadni. Maksimalna dnevna temperatura 1 stepen. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda za dane vikenda u Bačkoj Palanci oblačno, u subotu suvo, a u nedelju moguća slaba kiša. Temperatura vazduha u blagom porastu sa -6 i 1 do -2 i 5 koliko se očekuje drugog dana vikenda. Iduće sedmice toplije uz kišu mestimično.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply