Vesti 07.11.

Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova raspisao je konkurs za dodelu bespovretnih sredstava bračnim parovima na teritoriji APV za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Pod seoskim kućama smatraju se nepokretnosti koje se nalaze u selima izvan gradskih i opštinskih sedišta i prigradskih naselja. Pravo učešća imaju supružnici koji su u bračnoj zajednici u skladu sa Zakonom i vanbračni partneri sa trajnijom zajednicom života. Rok za podnošenje prijava je 15. novembar. Konkursna dokumentacija može se preuzeti na sajtu Zavoda za ravnopravnost polova ravnopravnost.org.rs, a sve dodatne informacije oko uslova konkursa i potrebne dokumentacije mogu se dobiti na imejl adresi zavod.ravopravnost@gmail.com.

Epidemiolog pri Domu zdravlja, doktorka Mirjana Valan preporučuje roditeljima čija deca imaju neko hronično, teže oboljenje da se što pre sami jave pedijatru, ukoliko nisu dobili poziv i vakcinišu svoju decu protiv gripe jer  su preostale količine ove vacine minimalne, nešto oko 100 doza. Inače, do sada je podeljeno skoro 3000 doza ove vakcine na svim punktovima u opštini. Trenutno, shodno vremenskim prilikama, aktuelno je povećanje obolelih, naročito dece, sa simptomima sličnih gripu, nedeljno i do 100, ali još uvek nema laboratorijskih dijagnoza respiratornih virusnih infekcija. Svih ostalih vakcina za decu ima dovoljno.

Pošta Srbije je i ove godine za decu uzrasta do 10 godina raspisala konkurs pod nazivom „Piši Deda Mrazu“. Konkurs je pokrenut 4. novembra i trajaće do 6. decembra u kome će najmlađi, preko svojih predškolskih i školskih ustanova u kojima pohađaju nastavu, moći da pošalju svoja samostalna ili grupna dela u vidu crteža, pesama i priča. Vredne nagrade obezbeđene su za tri rada iz pojedinačne i tri iz grupne konkurencije. Akcija je organizovana pod pokroviteljstvom Pošte Srbije, da bi podstakla najmlađe na kreativnost i slobodu u stvaranju likovnih i literarnih dela. Pisma treba poslati na adresu: Nagradni konkurs ,,Piši Deda Mrazu“, poštanski fah 900, 11000 Beograd.

U galeriji Kulturnog centra u petak 15. novembra u 19:00 časova biće otvorena izložba slika Marije Jevtić Dajić. Diplomirala je slikarstvo na Akadmiji umetnosti u Novom Sadu, master studije na istom smeru, a doktorske studije na Prirodno tehničkom fakultetu u Ljubljani. Marija aktivno izlaže od 2009. godine,  imala je više od 500 grupnih i samostalnih izložbi u zemljama kao što su Kina, Mađarska, Hrvatska i Španija. U svom dosadašnjem radu bavila se pitanjima prolaznosti, onostranog, a u poslednjih godinu dana otvara novo polje i bavi se reinterpretacijom klasične umetnosti u digitalnu umetnost.

Do kraja dana promenljivo oblačno i suvo vreme. Maksimalna dnevna temperatura 17 stepeni. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda sutra u Bačkoj Palanci promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima. Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura 8, a maksimalna u toku dana 18 stepeni. Prvog dana vikenda sunčano I toplo, drugog oblačno, hladnije uz kišu mestimično.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.