Vesti 04.08.

Na 111. sednici Opštinskog veća Opštine Bačka Palanka, održanoj danas, 04. avgusta, kojom je predsedavao zamenik predsednika Opštine Bačka Palanka, Mita Lačanski, članovi veća razmatrali su 4 tačke dnevnog reda. Između ostalog Opštinsko veće je utvrdilo Predlog odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Javnog komunalnog preduzeća „Komunalprojekt“ i Predlog odluke o stavljanju van snage Odluke o pokretanju postupka razmene nepokretnosti u javnoj svojini, koji su upućeni Skupštini opštine Bačka Palanka na dalje razmatranje i usvajanje. Članovi veća su doneli Zaključak o sprovođenju Javnog poziva za učešće krajnjih korisnika za sufinansiranje mera energetske sanacije, porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode na teritoriji Opštine Bačka Palanka za ovu godinu.

Komisija za sprovođenje postupka dodele sredstava za bespovratno sufinansiranje aktivnosti na unapređenju energetskih svojstava stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Bačka Palanka obaveštava zainteresovane građane da će 06. avgusta raspisati Javni poziv za učešće krajnjih korisnika za sufinansiranje mera energetske sanacije, porodičnih kuća, stanova i  stambenih zgrada na teritoriji opštine Bačka Palanka za 2022. godinu. Javni poziv će trajati u periodu od 06. do 27. avgusta. Konkursna dokumentacija za Javni poziv može se preuzeti na internet stranici Opštine Bačka Palanka (backapalanka.rs), ili u kancelarijama broj 14, 26, 33a i 36 radnim danom od 10:30 do 12:30. Prijava se predaje lično na pisarnici Opštinske uprave opštine Bačka Palanka (kancelarija broj 17a – prizemlje u zgradi opštine Bačka Palanka), ili preporučeno poštom na adresu: Opština Bačka Palanka, ulica Kralja Petra Prvog broj 16, 21400 Bačka Palanka.

U Bačkoj Palanci postavljena su dva dva bilborda protiv komaraca na dve lokacije. Bilbordi su fininsirani i postavljeni u okviru projketa „KONTROLA KOMARACA U PREKOGRANIČNOJ OBLASTI 2 (MOS – KROS 2)“. Fond  „Evopski poslovi“ AP Vojvodine implementira projekat MOS-KROS 2-KONTROLA KOMARACA U PREKOGRANIČNOJ OBLASTI 2. U okviru projekta jedan od očekivanih rezultata je postavljanje 10 svetlećih reklama (bilborda) za suzbijanje komaraca na teritoriji opštine Novi Sad i Južnobačkog okruga. Veličina bilborda je 100×220 x 16cm, težina 85 kg. Napajanje je isključivo solarno, putem solarnog panela, nema mogućnost priključivanja na električnu mrežu. Bilbordi privlače komarce na ekološki prihvatljiv način u radijusu od 4 km i ventilatorima ih uvlače u zamku iz koje ne mogu da izađu i tu umiru od dehidracije. Na teritoriji opštine Bačka Palanka postavljena su dva bilborda i to na adresi Milana Janjića bb, kod benta i na adresi ul. Đure Jakšića 4 u Bačkoj Palanci. Bilbord će stajati na navedenim lokacijama pet godina nakon završetka projekta.Kupovina i održavanje svetlećih reklama tokom implementacije projekta je finansijski obezbeđena od strane EU i Fonda “Evropski poslovi”.

Efikasnim operativnim radom, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu rasvetlili su krivično delo teška krađa i uhapsili osumnjičenog, S. D. (1990) iz Bačke Palanke. Sumnja se da je, u noći 29/30. jula, on  provalio u kuću jednog meštanina Bačke Palanke i iz nje ukrao ručne satove, zlatni i srebrni nakit, u vrednosti od oko 25. 000 evra. Policija je pronašla većinu ukradenih stvari i vratila ih vlasniku. Pretresom stana S. D. pronađena je i nelegalna municija, pa se on tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i biće priveden, uz krivičnu prijavu, osnovnom javnom tužiocu u Bačkoj Palanci.

Zbog planiranih radova na električnoj mreži sutra, 05. avgusta, doći će do povremenog isključenja električne energije u periodu od 8:30 do 9:30 časova u Bačkoj Palanci u ulici Vojina Pejčinovića Buce.

Opštinska uprava Opštine Bačka Palanka obaveštava da će se 05. avgusta, izvršiti tretman suzbijanja larvi komaraca sa zemlje, na teritoriji opštine Bačka Palanka. Preparat nije opasan za pčele. Vreme početka tretmana je 8:00 časova. Tretmani će se vršiti na sledećim lokalitetima: Bačka Palanka, Pivnice, Gajdobra, Silbaš, Despotovo, Parage, Tovariševo, Mladenovo i Obrovac.

28. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci, pod sloganom „Kretanje“ održaće se od 18. do 21. avgusta. Pod sloganom „Kretanje“, ovogodišnje izdanje FEP-a publici približava neke od najvažnijih tema današnjice. Teme koje se tiču naše lokalne sredine, ali i čitavog sveta. Stavljajući pokret u fokus skreće se pažnja na važnost prihvatanja drugih, drugačijih ljudi i kultura. Kroz četiri glavne teme: izbeglička kriza, ekološka kriza, putovanja i pokret, predstaviće se čak 10 trupa iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Danske, Slovenije i Austrije sa najrazličitijim formama teatra. U takmičarskoj selekciji 28. FEP-a biće odigrano deset predstava.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi  117,37 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana sunčano i veoma toplo vreme. Vetar slab do umeren, severni i severoistočni. Najviša dnevna temperatura od 31 do 34 stepena. U Bačkoj Palanci do kraja dana sunčano i toplo, temperatura do 34 stepena.

Both comments and pings are currently closed.