Vesti 01.04.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo objavio je konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima u Vojvodini u 2024. godini, za čiju realizaciju je predviđeno ukupno 200 miliona dinara. Konkurs je otvoren do 26. aprila, a iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje po jednoj prijavi je od 500.000 do 1,5 miliona dinara.

U osnovnim školama na teritoriji Srbije danas počinje testiranje dece za upis u prvi razred osnovne škole, a do sada je elektronskim putem, preko Portala eUprave pristiglo 18.630 zahteva. Pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu Biljana Marić rekla je za Tanjug da zakazivanje termina i dalje traje – do kraja maja, do kada traje i testiranje dece.

Zbog planiranih radova na električnoj mreži, sutra, 02. aprila, u Čelarevu u periodu od 9 do 10 časova, bez struje povremeno će ostati Ribarsko naselje (vikend naselje) od k. br. 1 do k. br. 52.

JKP “Komunalprojekt” obaveštava stanovnike Neština da će zbog radova na vodovodu sutra, 02. aprila, doći do prestanka isporuke vode u naselju u periodu od 06:00 do 15:00 časova. Mole se stanovnici da unapred obezbede rezerve vode za sopstvene potrebe. Stanovnici će moći da koriste vodu iz cisterne koja će biti stacionirana u centru naselja.

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da će 100 porodica koje su dobile besplatne kuće na selu moći da se usele u njih za manje od mesec dana i dodao da postoji veliko nteresovanje za taj program. Krkobabić je naveo da su porodice koji su se prijavile za konkurs za besplatne kuće na selu ispunile sve uslove i da je sada još 100 kuća u Srbiji koje nisu prazne i koje će za manje od mesec dana postati domovi tih porodica. Krkobabić je rekao da je Vojvodina najviše tražena jer je na tom području najbolja infrastruktura.

Projekat Euro Fest for Kids je nastao sa ciljem promocije evropskih filmova za decu i obrazovanja mladih u području filmske animacije i sinhronizacije. Projekat je podržan od strane programa „Collaborate to Innovate“ udruženja Europa Cinemas – MEDIA Kreativna Evropa. U Gradskom bioskopu će u okviru ovoga Festivala biti prikazani sledeći filmovi: 3. aprila u 18.00 časova „SNOVI JEDNOG ROBOTA“, 4. aprila od 18.00 časova „SLUČAJ TESLA“, 6. aprila od 18.00 časova „KRALjICA PLESA“, 7. aprila od 18.00 časova „RUŽICA I KAMENA TROLICA“. Cena ulaznice za ove projekcije je 300 dinara.

U Gradskom bioskopu 5. aprila od 18.00 i 20.30 časova biće prikazan film „RUSKI KONZUL“. Cena ulaznice je 400 dinara i moći će da se kupi na blagajni Bioskopa na dan prikazivanja od 17.00 časova.

Tokom prethodne nedelje, u saobraćajnim nezgodama na našim putevima povređeno je 295 lica, dok su poginula 2 učesnika u saobraćaju. Zbog povoljnih vremenskih uslova i visokih temperatura na putevima se očekuje veći broj motocikala i mopeda. Kako bi se smanjio rizik od nastanka saobraćajnih nezgoda, Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače putničkih i teretnih vozila, kao i na vozače autobusa da obrate posebnu pažnju na motocikle i mopede. Istovremeno se apeluje na vozače motocikala i mopeda da poštuju propisano ograničenje brzine, da koriste zaštitnu kacigu i drugu zaštitnu opremu i da ne upravljaju pomenutim vozilima bez odgovarajuće vozačke dozvole.

Raspored sahrana za ponedeljak, 01. apila na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Groblje u Čelarevu

12:00 – Kecman Jovo (1941)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,12 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Danas je 1. april, Svetski dan šale, kada se mnogi trude drugima napraviti razne smicalice samo zbog smeha i zabave iako ponekad te naizgled bezazlene šale imaju i neželjene efekte. Obeležava se već vekovima, ali je njegovo poreklo nejasno. Postoje razna tumačenja, a jedno od njih je da se ovaj svojevrsni „narodni praznik“ pojavio krajem srednjeg veka u Evropi kao Dan svih luda, koji je predstavljao opštenarodno veselje. Običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni balkanske prostore, pa se često u medijima moglo naći ponešto što bi „iznenadilo“ čitaoce.

Do kraja dana malo do umereno oblačno, veoma toplo. Najviša dnevna temperatura od 27 do 31 stepen. Uveče na zapadu Vojvodine a tokom noći i u ostalim krajevima prolazno naoblačenje sa kišom. U Bačkoj Palanci temperatura do 30 stepeni. Sutra promenljivo oblačno i svežije vreme, mestimično sa kratkotrajnom kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom. Duvaće umeren, povremeno jak zapadni i severozapadni vetar. Jutarnja temperatura od 11 do 15, a najviša dnevna od 16 do 23 stepena. Sutra u Bačkoj Palanci promenljivo oblačno, moguća je kiša, temperatura do 18 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.