Vesti 29.03.

Vozače u Srbiji već od ponedeljka očekuje nova zamena guma i prelazak sa zimskih na letnje gume. Za razliku od zimskih, čije je korišćenje Zakon o bezbednosti saobraćaja propisao od 1. novembra do 1. aprila, letnje gume nisu zakonska obaveza, ali se apsolutno preporučuju zbog lične i bezbednosti svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Akcija zaštite zdravlja građana od krpelja na području Vojvodine počinje danas, 29. marta i trajaće do 30. aprila. Akcija će obuhvatiti uređene zelene javne površine u 29 lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine, kao i na definisanim lokalitetima NP Fruška gora, organizuje je Pokrajinsi sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a izvođač tretmana je novosadska “Ciklonizacija Logistika”. Kako navode iz ovog preduzeća za danas, 29. marta, planirani su i tretmani na teritoriji opštine Bačka Palanka. Suzbijanje krpelja biće izvedeno insekticidom ICON 10 CS (preparatom na bazi lambda – cihalotrina, u dozi 0,18 l po hektaru). U slučaju loših vremenskih uslova (kiša i vetar), tretmani će biti izvedeni u prvom sledećem terminu sa povoljnim meteo uslovima.

JKP “Komunalprojekt” obaveštava da će se se u nedelju, 31. marta, u periodu od 09:00 do 12:00, vršiti remont trafo stanice “Lovrenac”. Shodno tome u pomenutom periodu moguće je smanjenje pritiska u vodovodnoj mreži u Mladenovu.

JKP “Komunalprojekt” obaveštava stanovnike Neština da će zbog radova na vodovodu u utorak 02. aprila doći do prestanka isporuke vode u naselju u periodu od 06:00 do 15:00 časova. Mole se stanovnici da unapred obezbede rezerve vode za sopstvene potrebe. Stanovnici će moći da koriste vodu iz cisterne koja će biti stacionirana u centru sela.

Litar evrodizela će u narednih nedelju dana koštati maksimalno 203 dinara. Litar benzina biće 190 dinara. Na osnovu novih cena, litar dizela je poskupeo za dva dinara, a litar benzina za tri.

Hrišćani koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru širom sveta i u Srbiji danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Hrista iz Nazareta. Veliki petak smatra se najtužnijim danom – orgulje ne sviraju, oltar je bez krsta, svećnjaka, cveća, a vernici se u crkvi okupljaju u tišini. Obeležavaju ga katolici, protestanti, anglikanci, pojedine pravoslavne i neke manje crkve. Katolička crkva, koja slavi Uskrs 31. marta, na Veliki petak posebno spominje umiruće, stare i bolesne. Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet u uskršnjoj poslanici, čestitao je Uskrs svim katolicima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru 31. marta i naveo da je glavni zadatak nagoveštavanje radosne vesti o tom prazniku i da nije ljudska slabost ta koja ima poslednju reč, kao ni greh ni prevara, već Božji večni život.

Na zelenoj površini ispred zgrade Opštine postavljena je uskršnja dekoracija uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika koji se slavi po Gregorijanskom kalendaru u nedelju, 31. marta, dok se po Julijanskom kalendaru najradosniji praznik proslavlja u nedelju, 5. maja. Ova dekoracija dodatno doprinosi prazničnoj atmosferi, čineći ga veselijim i svečanijim uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Pozorišna predstava „Mačak u čizmama“ Pozorišta Sanjalište iz Beograda, biće izvedena u subotu 30. marta od 16.00 časova u Kulturnom centru u Čelarevu a istog dana od 19.00 časova i u Gradskom bioskopu Bačka Palanka. Cena ulaznice 300 dinara.

PU „Mladost“ Bačka Palanka – Tim za inkluziju i dodatnu podršku u saradnji sa Kulturnim centrom Bačka Palanka organizuje predavanje „Razvojne teškoće – od prepoznavanja do prevazilaženja“ koje će se održati 02. aprila 18.00 časova u sali Muzeja grada. Predavači su prof. dr Špela Golubović i prof. dr Vesela Milankov sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, katedra za spec. edukaciju i rehabilitaciju.

U subotnjem izdanju “Nedeljnih novina” moći ćete pročitati: o izveštajima sa sednica Skupštine opštine i Opštinskog veća, počele prijave za “SAČ FEST”, obeležavanje Dana sećanja na NATO agresiju na SR Jugoslaviju, održana Svečana akademija povodom jubileja 100 godina postojanja Crvenog krsta Bačka Palanka i mnogim kulturnim i sportskim događajima.

OK “Panonija” igra poslednju utakmicu u ovoj polusezoni protiv ekipe OK “Valjevo”, u hali Tikvara, sutra, 30. marta, od 18 časova. Utakmica koja može da odluči o ostanku ekipe u prvoligaškom društvu. Nakon ove utakmice, ekipa će igrati protiv crno-belih i to je poslednja utakmica u sezoni.

Prethodnog dana na putevima u Republici Srbiji dogodilo se 87 saobraćajnih nezgoda, u kojima je povređeno 36 lica, dok poginulih učesnika u saobraćaju nije bilo. Zbog predstojećeg vikenda i proslave Vaskrsa po gregorijanskom kalendaru, danas i narednih dana na svim važnijim putnim pravcima očekuju se veće gužve, pa Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da budu strpljivi i da poštovanjem propisa daju direktan doprinos očuvanju povoljnog stanja bezbednosti saobraćaja. Posebno se skreće pažnja vozačima da ne ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju prebrzom vožnjom, nepropisnim preticanjem i vožnjom zaustavnom trakom na autoputu i motoputu, kao i da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol.

Raspored sahrana za petak, 29. marta, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Groblje u Novoj Gajdobri

14:00 – Buban Dušanka (1966)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,14 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

U noći sa subote, 30. marta, na nedelju, 31. marta, kazaljke se pomeraju s 2 sata ujutro na 3 sata ujutro. Dakle 31. marta u 2 sata ujutru, kazaljke se pomeraju za sat vremena unapred i počinje letnje računanje vremena. Na zimsko se ponovo vraćamo 27. oktobra.

Do kraja dana pretežno sunčano i toplo vreme. Uveče prolazna umerena oblačnost. Vetar slab i umeren, južnih smerova, na severu Vojvodine i u planinskim predelima pojačan. Najviša dnevna temperatura od 24 do 28 stepeni. U Bačkoj Palanci pretežno sunčano, temperatura do 26 stepeni. Sutra pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Vetar slab i umeren, južnih smerova, tokom dana u košavskom području i na planinama u pojačanju. Jutarnja temperatura od 7 do 16, a najviša dnevna od 26 do 30 stepeni. Sutra u Bačkoj Palanci pretežno sunčano, temperatura do 28 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.