Vesti 19.09.

Raste broj covid pozitivnih ali za sada – bez panike. U proteklom periodu zapažen je porast broja pacijenata sa respiratornim i stomačnim tegobama, izazvanih virusima ali i drugim uzročnicima. Prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja “Dr Mladen Stojanović” na području bačkopalanačke opštine registruju se i covid pozitivni pacijenti. “U julu je bilo 5 pozitivnih, u avgustu 14, a u septembru do sada 23 covid pozitivne osobe. Nema antigenskih samo PCR testovi, a ni svi oboleli koji dođu u Covid u respiratornu ambulantu se ne testiraju, samo teži i stariji bolesnici. Stručnjaci kažu da nema razloga za zabrinutost i ne očekuju da sojevi virusa, trenutno registrovani, dovedu do dramatičnog povećanja broja obolelih sa teškom kliničkom slikom, ali poručuju – razloga za predostrožnost ipak ima”, stoji u saopštenju Doma zdravlja “Dr Mladen Stojanović”. U Srbiji je potvrđena podvarijanta omikrona nazvana eris a verovatno je u cirkulaciji i pirola soj.

Još samo dan je ostao za prijavu dece za pomoć od 10.000 dinara, a odmah posle toga kreće isplata novca, tačnije 25. septembra. Za samo pet dana svi prijavljeni roditelji dobiće novac za svako dete do 16. godine. Isplata nije povezana sa momentom prijave i najverovatnije će zavisiti od banke u kojoj imate račun. To bi praktično značilo da bi isplata 25. septembra mogla ići ka računima u dve banke, drugi dan ka računima u tri banke i tako redom.

Pokrajinska vlada će narednih dana izdvojiti ukupno 101,7 miliona dinara za obnovu verskih objekata na teritoriji AP Vojvodine stradalih u julskom nevremenu. U Eparhiji bačkoj Srpske pravoslavne crkve najviše su stradali hramovi u Futogu i Begeču. U nevremenu je stradao i Hram Svetog Ilije u Mladenovu, kao i objekat Svetosavskog doma u Bačkoj Palanci gde je oštećen krov i srušen je bedem. U Rimokatoličkoj crkvi, u opštini Bačka Palanka, najviše su oštećene crkve u Obrovcu, Bačkoj Palanci, Čelarevu i Gajdobri. U Novom Sadu je najviše oštećena crkva Ime Marijino u centru Novog Sada.

Izložba fotografija „SELO KOJE SANjA“ biće otvorena u Mesnoj zajednici u Paragama. Na ovim fotografijama, prikupljenim dobrotom Parožana, a na inicijativu Mesne zajednice, predstavljeno je, u svoj svojoj neponovljivosti, samo Vreme. Otvaranje izložbe „Selo koje sanja“ sa pratećom postavkom biće otvorena u četvrtak, 21. septembra, u Mesnoj zajednici. Organizator izložbe je Kulturno – prosvetno društvo „Parage“, tehnička podrška MZ Parage i Kulturni centar Bačka Palanka.

Šesto izdanje Palanačkog Dunav festa (PDF) biće održano 14. oktobra u Slovačkom domu u Bačkoj Palanci. Ovogodišnji PDF neće biti održan u onom obliku u kakvom je publika do sada navikla iz razloga što je u Bačkoj Palanci i dalje na snazi vanredna situacija koja je proglašena povodom razorne oluje koja je zahvatila grad 19. i 21. jula ove godine. “Kako se ne bi gubio kontinuitet u ostvarivanju ciljeva festivala, odlučili smo da organizujemo Demo PDF 2023 u oktobru. Nastupi revijalnih bendova koji su bili dogovoreni za ovu godinu, pomereni su za PDF 2024.”, poručuju organizatori festivala iz Udruženja Rok kultura. Bend koji bude pobedio, deliće binu sa revijalnim bendovima sedmog Palanačkog Dunav festa 2024. godine. Konkurs za Demo PDF 2023 traje do 30. septembra. Svi zainteresovani bendovi trebalo bi da do 30. septembra na mail pdfkonkurs@gmail.com pošalju: kratku biografiju sa imenima i prezimenima članova benda, fotografiju benda minimalnih dimenzija 900×600 px sa navedenim imenom autora fotografije, linkove ka kvalitetnim audio i/ili video snimcima pesama, linkove ka profilima na društvenim mrežama. Festival organizuje Udruženje Rok kultura uz podršku Opštine Bačka Palanka.

U Gradskom bioskopu od 21. do 24. septembra od 19.00 časova biće prikazan animirani film „Detektiv Cvrle i zlatna košnica“, sinhronizovan na srpski jezik, dok će od 21.00 časa biti prikazan film „Voleti Patrišu Hajsmit“. Cena ulaznice 300 dinara.

Za vikend su odigrane utakmice 6. kola Područne lige “Sombor”, ekipa Budućnosti iz Paraga pobedila je u gostima ekipu ŽAK-a iz Sombor rezultatom 0-1, ČSK Pivara iz Čelareva u gostima je izgubila od ekipe Budućnosti iz Gložana rezultatom 1-0, Borac 46 iz Obrovca u gostima je izgubio od ekipe Kulpina rezultatom 3-1, Budućnost iz Mladenova u gostim je izgubila od ekipe Radničkog 1918 iz Ratkova rezultatom 3-0, dok je ekipa Krila Krajne iz Bačke Palanke igrala bez golova sa ekipom Sokola iz Nove Gajdobre.

Prethodnog dana na putevima u Republici Srbiji dogodilo se 114 saobraćajnih nezgoda, u kojima je povređeno 21, a poginuo je 1 učesnik u saobraćaju. Uprava saobraćajhne policije podseća da u cilju očuvanja bezbednosti dece u saobraćaju policijski službenici saobraćajne policije sprovode akciju „Škola“. Pored pojačanog prisustva u zoni svake osnovne škole i preventivnog delovanja, sprovode se i mere pojačane kontrole, pa je tako u prve dve nedelje sprovođenja akcije otkriveno više od 7.500 prekršaja u zonama škola. Saobraćajna policija nastaviće sa merama pojačane kontrole i u narednom periodu, a ujedno se apeluje na vozače da obrate posebnu pažnju u zonama škola i da poštovanjem propisa daju direktan doprinos unapređenju dece u saobraćaju.

Raspored sahrana za utorak, 19. septembar, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Groblje u Mladenovu

12:00 – Babić Lazo (1953)

13:00 – Svitlica Trivuna (1928)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,19 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana promenljivo oblačno i nestabilno vreme. Vetar u većem delu zemlje slab promenljiv, u košavskom području umeren i jak. Najviša dnevna temperatura od 26 do 31 stepen. U Bačkoj Palanci do kraja dana promenljivo oblačno, moguća je slaba kiša, temperatura do 30 stepeni. Sutra promenljivo oblačno, u brdsko-planinskim predelima ponegde sa kratkotrajnom kišom, a na jugu i sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vetar slab do umeren, pre podne severozapadni, posle podne jugoistočni. Jutarnja temperatura od 14 do 18 stepeni, a najviša od 25 do 28 stepena. Sutra u Bačkoj Palanci promenljivo oblačno vreme, temperatura do 28 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.