Vesti 18.09.

Danas je održana 157. sednica Opštinskog veća Opštine Bačka Palanka. Na dnevnom redu sednice raspravljalo se o devet tačaka dnevnog reda. Između ostalog, utvrđen je Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o regresiranju troškova smeštaja i prevoza učenika srednjih škola i studenata. Potreba za donošenjem ove odluke proističe iz činjenice da na relaciji Bačka Palanka – Sombor ne postoji organizovani javni prevoz putnika koji bi zadovoljio potrebe prevoza učenika srednjih škola i studenata koji pohađaju nastavu i predavanja u srednjim školama i fakultetima na teritoriji grada Sombora, na način da im se omogući blagovremeni odlazak na nastavu i predavanja u Sombor, kao i povratak kući za vreme vikenda. Sredstva za realizaciju ove Odluke obezbeđuju se u budžetu Opštine Bačka Palanka. Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Drugu izmenu Programa poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Komunalprojekt“ za 2023. godinu kao i utvrđivanje Predloga odluke o usvajanju Nacrta teksta Ugovora o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća „Regionalni centar za upravljanje otpadom“ Novi Sad. Sve tačke dnevnog reda upućene su Skupštini opštine Bačka Palanka na dalje usvajanje i donošenje. Takođe, na današnjoj sednici Opštinskog veća utvrđen je predlog odluke o pokretanju postupka realizacije javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Bačka Palanka.

Iako u Srbiji postoji oko 123.000 stanara, kako je utvrđeno poslednjim popisom, porez na rentiranje stanova platilo je svega 2.000 stanodavaca. Ipak, ukoliko bi se sa Izmenama Zakonom o stanovanju ova oblast uredila, kako upozoravaju stručnjaci, najverovatnije će se veći trošak preliti na stanare, tj. tih 20 odsto poreza će biti uračunato u kiriju. Kirije će biti veće. Izmene Zakona o stanovanju i uvođenje obaveze za profesionalne upravnike da dostavljaju podatke o rentiranim stanovima mogao bi da bude jedno od rešenja. Sa druge strane, kako je nedavno pisao RTS, u poreskoj upravi se razmatra uvođenje elektronskog registra.

Na adrese domaćinstava i potrošača iz kategorije „mali kupci“ stižu novi ugovori o snabdevanju električnom energijom. Pored domaćinstava na garantovanom snabdevanju, gde cene struje reguliše država, su i mali kupci: zanatlije, mali preduzetnici raznih delatnosti i vlasnici poslovnog prostora. I oni dobijaju nove ugovore da potpišu, jer troše struju za komercijalne potrebe, što zakon ne prepoznaje. Građani su zabrinuti, a iz EPS-a objašnjavaju da nema razloga, jer to ne utiče na visinu računa i snabdevanje. Zakon obavezuje da sa svakim kupcem imaju potpisan ugovor. Zakon o energetici ih obavezuje da korisničku bazu usaglase sa realnim stanjem na terenu i sa svima imaju ugovore o snabdevanju, jer od tri miliona 600 hiljada potrošača, u kategoriji domaćinstava, sa dva miliona još ga nemaju.

Ekipe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i tokom ove sedmice prikupljaće krv na više lokacija širom Vojvodine. Krv će se prikupljati u petak, 22. septembra, u Domu kulture u Mladenovu, od 8 do 11 časova.

Nova, sedma po redu knjiga bačkopalanačkog profesora Predraga Ž. Vajagića “Ptice nisu stvarne” nalazi se u prodaji. Predstavljanje knjige biće u subotu 23. septembra s početkom u 20.00 časova u Muzeju grada. Izdavač romana je Kulturni centar Bačka Palanka. Ulaz je slobodan.

U finalu kupa Vojvodine odigranom u sportskoj hali u Bečeju, ekipa ŽOK Novi Sad opravdala je ulogu favorita i maksimalnim rezultatom savladala je ekipu Panonije sa 3:0 i tako se plasirala među 16 najboljih ekipa u kupu Srbije. “Mislim da smo odigrali našu najlošiju utakmicu. Motivacije i želje je bilo ali mislim da smo izgoreli. Kada se pogledaju neki statistički podaci koji kažu da je protivnik svojom igrom osvojio 31 poen a da smo mi napravili 44 greške i time bukvalno protivniku poklonili dva seta, teško je bilo očekivati da možemo napraviti bolji rezultat u ovoj utakmici. Mislim da je dobro što nam se ovo desilo sada, imamo još četiri nedelje do početka prvenstva da popravimo šta treba da se popravi i da što spremniji budemo u prvoj utakmici” rekao je trener odbojkašica Panonije Darko Filipaš. Bez obzira što se palančanke nisu plasirale među 16 najboljih ekipa Srbije u KUP-u ovo je veliki uspeh kluba, kao i bačkopalanačke ženske odbojke.

Za vikend su odigrane utakmice 6. kola Srpske lige “Vojvodina”, ekipa OFK Bačke iz Bačke Palanke, izgubila je u gostima protiv ekipe Omladinca iz Novih Banovaca, rezultatom 1-0.

Tokom prethodne nedelje, na putevima u Republici Srbiji poginulo je 11 lica, dok je povređeno 164 učesnika u saobraćaju. Uprava saobraćajne policije podseća da policijski službenici saobraćajne policije trenutno sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja koja je usmerena na otkrivanje prekršaja koji najviše doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda i težini posledica, a za svega dva dana iz saobraćaja je isključeno više od 700 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola. Apeluje se na vozače da budu odgovorni i da ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol i na taj način ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Raspored sahrana za ponedeljak, 18. septembar, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Gradsko groblje u Bačkoj Palanci

12:00 – Kantor Ivan (1953)

13:00 – Cvetinov Petar (1951)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,19 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana pretežno sunčano vreme, samo ponegde, u brdsko-planinskim predelima, uz lokalni razvoj oblačnosti. Vetar slab i umeren, na jugu Banata i u donjem Podunavlju povremeno i jak, istočni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura od 27 do 32 stepena. U Bačkoj Palanci do kraja dana pretežno sunčano i toplo, temperatura do 30 stepeni. Sutra promenljivo oblačno i toplo vreme, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavnom. Vetar ujutro i pre podne slab i umeren, u košavskom području povremeno i jak jugoistočni, od sredine dana u skretanju na severozapadni. Jutarnja temperatura od 12 do 21, a najviša dnevna od 25 do 30 stepeni. Sutra u Bačkoj Palanci malo do umereno oblačno, moguća je kiša, temperatura do 30 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.