vesti 30.06.

Iz Doma zdravlja u Bačkoj Palanci stiglo nam je obaveštenje u kome se kaže: „Obaveštavamo građane koji se leče u našoj zdravstvenoj ustanovi, a koji imaju simptome Kovid 19 infekcije, da se jave u Kovid ambulantu Doma zdravlja, kako bi se obavili neophodni pregledi i dijagnostika. Nakon kompletne trijaže, ukoliko je potrebno dalje bolničko lešenje, lekari Doma zdravlja pacijente upućuju u ustanovu sledećeg nivoa zaštite, odnosno nadležne opšte bolnice. Kako bi se izbegle nepotrebne gužve, u Kovid ambulantu treba da se jave samo osobe koje imaju izražene simptome-visoku temperaturu i učestali kašalj uz otežano disanje. Pacijenti sa respiratornim tegobama koji imaju lakšu kliničku sliku i imaju blage simptome bolesti, potrebno je da ostanu kući u samoizolaciji, uz uobičajeno lečenje lakih oblika respiratornih infekcija. Takođe, u samoizolaciju od 14 dana, teba da idu i osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima od Kovid 19 infekcije“. Iz Doma zdravlja podsećaju i na mere predostrožnosti , to jest, poštovanje fizičke distance, nošenje zaštitnih maski, upotrebu dezinfekcionih sredstava i svih mera lične higijene.

Od danas i Klinika za ortopediju pri Kliničkom centru Vojvodine postaje kovid bolnica. Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je juče da je pokrajinska vlada naložila da se zabrane posete staračkim domovima. Takođe, on je izjavio da se sada svaki dan u Vojvodini registruje od 20 do 30 novih pacijenata zaraženih virusom korona, ali nije precizirao kakva je situacija po mestima, mada je naveo  da je najviše njih u Novom Sadu.

Zvanična sezona kupanja na Gradskoj plaži i na bazenu u Bačkoj Palanci trebalo bi da počne od sutra. Ipak, sam početak zavisi od kvaliteta uzoraka vode koji su poslati na analizu u Institut za javno zdravlje Vojvodine, kao i od mera koje će doneti Vlada Republike Srbije vezane za epidemiju koronavirusa. Plaža na jezeru Tikvara biće osposobljena za kupanje kada se voda povuče, tada će se stvoriti uslovi za njeno uređenje.

Od danas se vrši plansko ispiranje vodovodne mreže u Novoj Palanci  i u delu Sinaja, od 08:00 do 14:00 časova. U tom period, u tim delovima grada, moguće je zamućenje i oscilacije u pritisku vode u cevima. Iz JKP Komunalprojekt poručuju da će blagovremeno obaveštavati javnost kada će se ti radovi sprovoditi  i u ostalim delovima grada.

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade je uputio poziv svoj deci da se zapitaju šta bi to poručili sebi u budućnosti, a potom da to sve prenesu na papir, pravi ili onaj virtuelni. Učesnici konkursa “Dragi budući ja…” svoje radove mogu slati pismima na adresu “Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade”, 20 oktobra 70, 21400 Bačka Palanka ili na mejl dragibuducija@fep.org.rs. Najbolji delovi pisama biće objavljeni na sajtu FEP-a i društvenim mrežama, a na 26. festivalu, krajem avgusta, pisma će oživeti i pokazati nam kako to maštamo o budućnosti.

Do kraja dana pretežno vedro i bez padavina. Maksimalna dnevna temperatura 29 stepeni. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda sutra u Bačkoj Palanci još jedan tropski dan. Biće pretežno sunčano uz slab vetar promenljivog pravca. Jutarnja temperatura 17, maksimalna u toku dana 33 stepena po Celzijusu. Od četvrtka popodne kao da se vraćamo u predhodni mesec, kiša, pljuskovi i grmljavina. Temperatura vazduha u postepenom opadanju, a takvo vreme će nas pratiti do kraja ove nedelje.

Both comments and pings are currently closed.