Vesti 26.03.

Na osnovu mera utvrđenih Odlukom o uvođenju vanrednog stanja, odlaže se postupanje po podnetim prijavama za realizaciju Javnih poziva. Radi se o Javnim pozivima za sufinansiranje projekata udruženja građana, udruženja građana u oblasti sociohumanitarnih delatnosti, u oblasti kulture i udruženja građana u oblasti turizma, ekologije i zaštite životne sredine. Postupanje po podnetim prijavama za realizaciju konkursa biće nastavljeni kada se za to steknu uslovil, stoji na sajtu Opštine Bačka Palanka.

Na jučerašnjoj sednici Vlade Republike Srbije donet je Zaključak da se korisnicima prava na: novčanu socijalnu pomoć, dodatak za pomoć i negu drugog lica, uvećani dodata za pomoć i negu drugog lica, dečiji dodatak, naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta po propisima u oblasti socijalne zaštite i finansijske podrške porodici sa decom, kojima pravo ističe 15. marta ove godine i kasnije, a nadležni organ nije odlučio o daljem korišćenju prava, produžava dalja isplata na osnovu ranije donetih rešenja, najduže tri meseca, odnosno dok traje vanredno stanje.

Ministarstvo za rad je, povodom nedoumica građana, poslodavaca i zaposlenih, pojasnilo njihova prava i obaveze tokom vanrednog stanja izazvanog virusom COVID-19. Izdvajamo situaciju kada zaposleni moraju u samoizolaciju. Naime, zaposleni koji je u samoizolaciji, a kome je nadležni organ izdao akt (rešenje ili drugi akt) o samoizolaciji ili karantinu, ima pravo na naknadu zarade. Prvih 30 dana odsustva plaća poslodavac, a od 31. dana Republički fond za zdravstveno osigurnje. Zaposleni u samoizolaciji ili karantinu treba da se jave poslodavcu telefonom i da mejlom ili nekim drugim elektronskim načinom komunikacije pošalju skeniran ili slikan navedeni akt nadležnog organa. Potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad, kao i doznaku za zaposlenog, može dostaviti član porodice ili sam zaposleni kad prestanu razlozi zbog kojih nije mogao da je dostavi. Naknada zarade, po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, jeste 65 posto od prosečne zarade koju je osiguranik ostvario u prethodnih 12 meseci. Poslodavac može isplatiti i veći iznos zarade zaposlenom ukoliko se tako ugovori kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije pozivaju zainteresovane da im se pridruže u pružanju pomoći starijim sugrađanima od 65 godina i drugim rizičnim grupama stanovništva i budu volonteri. Vlada Republike Srbije uspostavila je nacionalnu platformu za prijavu volontera putem internet adrese www.budivolonter.gov.rs ili besplatnim pozivom kontakt centra COVID-19 na broj 19819 u periodu od 08:00 do 22:00 časa. Takođe,  uspostavljen je i jedinstveni kontakt centar za pomoć starim licima na broju 19920 na koji se mogu obratiti za pomoć po pitanju namirnica, lekova i drugih potrepština i stupiti u kontakt sa gradskim i opštinskim kol centrima, u kojima su angažovani volonteri. Pozivanje kontakt centra 19920 je besplatno.

Do kraja dana očekuje se postepeno razvedravanje, ali ostaje i dalje promenljivo oblačno, vetrovito i znatno toplije vreme u odnosu na jučerašnji dan. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda sutra u Bačkoj Palanci malo do umereno oblačno uz više sunčanih intervala i još toplije. Vetar umeren i jak, istočni i jugoustočni, poslepodne u slabljenju. Jutarnja temperatura 4, a maksimalna u toku dana 14 stepeni. Za vikend promenljivo oblačno, suvo i toplo.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.