Vesti 24.11.

Vakcinacija protiv corona virusa u opštini Bačka Palanka teče uredno. “Od ponedeljka se vakciniše i po punktovima – selima. Tokom ove i sledeće nedelje sprovešće se akcija vakcinacije u svim selima. Danas se u Mladenovu sprovodi vakcinacija, najavljeno je preko 200 građana”, rekla je za naš radio epidemiolog dr Mirjana Valan. Sutra su ekipe na terenu u Pivnicama, u petak u Silbašu, od 9 do 13 časova. “U covid ambulanti  i dalje ima preko 200 pregleda dnevno, zbog čestih kontrola obolelih, ali poslednjih nekoliko dana  broj novoobolelih je do 20 na dan”, istakla je dr Mirjana Valan.

Na 72. sednici Opštinskog veća, održanoj danas, kojom je predsedavao predsednik Opštinskog veća Branislav Šušnica, članovi veća razmatrali su 7 tačaka dnevnog reda. Donet je Zaključak o ponavljanju postupka javnog nadmetanja u kojem se otuđuje neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini opštine Bačka Palanka, doneto je Rešenje o izmeni Rešenja o obrazovanju Komisije za koordinaciju inspekcijskog nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti opštine Bačka Palanka. Utvrđeni su Predlog odluke o obrazovanju specijalizovane jedinice civilne zaštite za uzbunjivanje, Predlog odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite i Predlog rešenja o izmeni Rešenja o obrazovanju Opštinskog štaba za vanredne situacije i imenovanju članova Opštinskog štaba za vanredne situacije, koji se upućuju Skupštini opštine Bačka Palanka na dalje razmatranje i donošenje. Članovi veća su doneli Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku Saveta mesne zajednice „Neštin“ o prijemu u radni odnos i finansiranju jednog zaposlenog iz sredstava budžeta opštine Bačka Palanka.

JP “Standard” obaveštava građane da će u subotu 27. novembra, zbog izvođenja radova na sanaciji kolovoza, na delu Novosadskog puta od ulaza u „Nektar“ do semafora kod obilaznice u Bačkoj Palanci,  doći do potpune obustave saobraćaja tako da će se saobraćaj za vozila koja se kreću prema i iz pravca Novog Sada, odvijati alternativnim pravcima. Mole se učesnici u saobraćaju da za vreme trajanja radova poštuju postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog radova na bunarima od danas 24. novembra od 8 časova do 25. novembra do 10 časova, doći će do isključenja vode na Gornjem Majuru u Karađorđevu. Takođe, zbog radova na bunarima u istom periodu, doći će do smanjenog pritiska u vodovodnoj mreži i u Obrovcu. Zbog radova na bunarima, sutra 25. novembra doći će do isključenja vode u Despotovu od 8 do 20 časova najkasnije. Mole se meštani sela da na vreme obezbede dovoljne zalihe vode. Mole se meštani naselja za razumevanje.

Zbog planiranih radova na električnoj mreži, u Tovariševu, sutra 25. novembra, povremeno bez struje ulica Maksima Gorkog i Grobljanska, u periodu od 9 do 14 časova i u petak 26. novembra ulica Jadranska od Vojvođanske do kraja prema centru, povremeno od 9 do 11 časova.

Republika Srbija će se i ove godine priključiti globalnoj kampanji ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. U kampanju se uključuje i opština Bačka Palanka. Kampanja počinje sutra 25. novembra Međunarodni danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Cilj kampanje ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama. Kao deo ove inicijative, organizuju se događaji u zemljama širom sveta, kao i u Srbiji, a znamenitosti u gradovima su osvetljene naradžastom bojom , kako bi se skrenula pažnja na važno pitanje. U opštini Bačka Palanka ovim povodom biće osvetljen Muzej grada. U organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost skupštine opštine Bačka Palanka u Gradskom bioskopu 30. novembra u 18.00 časova biće odigrana pozorišna predstava Pan Teatra iz Beograda „Sama je tražila“ koja govori o nasilju nad ženama. Ulaz na ovu predstavu je besplatan. U foajeu Gradskog bioskopa od 25. novembra do 10. decembra biće postavljena izložba fotografija koja govori o nasilju nad ženama.

U Gradskom muzeju će danas u 19.00 časova biti održana promocija knjige „Apoteoza Nj.V. Kralju Petru I Karađorđeviću“ autora profesora Dejana Tomića. Na promociji će osim autora govoriti i dr Predrag M. Vajagić, prof. Branislav Ćurčić, prof. i analitičar Saša Adamović i prof. Predrag Momčilović, glumac SNP. Predgovor je napisao Matija Bećković član Krunskog saveta.

Od 22. novembra do 17. decembra u Galeriji Muzeja grada biće izložene slike sa Likovne kolonije koju je organizovala Mesna zajednica „Dunav“. Svečano otvaranje biće održano u ponedeljak 29. novembra u 18.00 časova. Treću godinu za redom Savet Mesne zajednice „Dunav“ Bačka Palanka organizuje Likovnu koloniju u saradnji sa Udruženjem likovnih stvaralaca „Petar Tomić“ iz Bačke Palanke. Ova izložba je prodajna, sav prihod od prodaje slika ići će u humanitarne svrhe a u petak 17. decembra biće održano donatorsko veče.

U petak 26. novembra u Galeriji Narodne biblioteke “Veljko Petrović”, održaće se promocija zbirke pesama „Ljubav za vekove“, autora Dragana Dežarova iz Čelareva. Promociju organizuje Književni klub DIS, sa početkom u 18 časova.

Do kraja dana pretežno sunčano i hladno vreme. Vetar slab, promenljiv, uveče i tokom noći u košavskom području jugoistočni vetar u pojačanju. Najviša dnevna temperatura od 6 do 10 stepeni, u mestima sa dužim zadržavanjem magle malo hladnije. U Bačkoj Palanci do kraja pretežno sunčano, temperatura do 8 stepeni. Sutra ujutru na zapadu i jugu Srbije ponegde magla. Tokom dana u većem delu zemlje pretežno sunčano i osetno toplije. Vetar slab i umeren, u košavskom području jak, a u južnom Banatu povremeno i olujni, južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 0 do 5, najviša dnevna od 10 do 14 stepeni. U Bačkoj Palanci sutra pretežno sunčano, temperatura do 11 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.