Vesti 19.06.

Uveliko su u toku pripreme za izgradnju mosta koji će preko Dunava spojiti Bačku Palanku sa njena dva sela na sremskoj strani – Neštinom i Vizićem, a ujedno će je povezati i sa Republikom Srpskom i Mačvom. Predsednik SO Bačka Palanka Milan Čavić rekao je, za “Novosti”, da bi građevinska dozvola za izgradnju tog mosta trebalo da bude obezbeđena u septembru, a ubrzo potom i da počnu radovi, koji su, Memorandumom o razumevanju, u decembru prošle godine ugovoreni sa jednom španskom kompanijom. Novi most kod Bačke Palanke biće sličan onom kod Beške, zbog skoro iste visinske razlike leve i desne obale Dunava na obe te lokacije. Iz JP “Putevi Srbije” predočili su da će dužina samog mosta biti 1.915 metara, a sa pristupnim saobraćajnicama sa obe strane – ukupno oko 3,5 kilometara.

Na osnovu Odluke o privremenom postavljanju manjih montažnih objekata i uređaja na javnim površinama i Pravilnika o tehničkim i drugim uslovima za postavljanje reklamnih objekata i uređaja za oglašavanje i reklamiranje, utvrđene su mogućnosti i pravila za postavljanje reklamnih oznaka – tabli, za zainteresovane privredne subjekte na teritoriji Opštine Bačka Palanka. Obaveštavaju se privredni subjekti na teritoriji Opštine Bačka Palanka, da ukoliko nisu podneli zahtev za postavljanje reklamne oznake – table, Odeljenje za privredu Opštinske uprave Opštine Bačka Palanka je produžilo rok za prijavu istih do 30. juna. Ukoliko se do tog termina, ne podnese zahtev za postavljanje reklamne oznake – table, iste će biti uklonjene sa javne površine.

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas polažu završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja iz matematike. Osmaci su juče polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a danas, 19. juna, matematiku i 20. izabrani predmet. Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.Lista opredeljenja za upis u srednju školu moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Zbog planiranih radova na električnoj mreži bez struje će u četvrtak, 20. juna, u periodu od 9 do 13 časova, ostati sledeće ulice u Novoj Gajdobri: Karađorđeva, Železnička, Proleterska, Školska od Maršala Tita do Karađorđeve, MaršalaTita od Školske do Železničke i Vodovod. Takođe bez struje će povremeno u Bačkoj Palanci u periodu od 8 do 11 časova, ostati ulica Zmaj Jovina od Branka Radičevića do Čerge i u Neštinu povremeno bez struje od 10 do 13 časova ulica Koče Popovića od Centra do Radničke i Sutjeska do vodovoda.

Tretmani protiv komaraca sa zemlje i iz vazduha u opštini Bačka Palanka, biće izvedeni u periodu od 20. juna do 5. jula, u prvom terminu sa povoljnim meteo uslovima, saopštila je novosadska „Ciklonizacija“. Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje jedan dan.

Nedavno je završen šesti po redu Belgorodski međunarodni festival dečijeg i omladinskog stvaralaštva pod nazivom „Prozor u Srbiju“ („Okno v Serbiju“). Organizator i inicijator festivala je Institut za srpski jezik i komunikacije pri Belgorodskom državnom tehničkom univerzitetu. Festival je održan u onlajn formatu tokom maja u ruskom gradu Belgorodu u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Ruskoj Federaciji. Na festivalu su učestvovali i učenici Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Bačke Palanke, koji su imali veoma zapažen uspeh, osvojivši dva druga i jedno treće mesto u konkurenciji od 180 prijavljenih radova. U kategoriji od 1. do 4. razreda, učenica četvrtog razreda, Marija Žižić osvojila je drugo mesto za likovno ostvarenje „Proleće u Srbiji“. U kategoriji od 5. do 8. razreda, učenik sedmog razreda Stefan Žižić osvojio je treće mesto za likovno ostvarenje „Sveti Sava“. U kategoriji srednjoškolaca, Konstantin Žižić, učenik osmog razreda osvojio je drugo mesto za likovno ostvarenje „Raša Popov, srpski dečiji pesnik“.

Godišnja izložba škole crtanja „Pogled u naša znanja“ biće održana u Muzeju grada danas, 19. juna, sa početkom u 20.15 časova i predstavlja retrospektivu dečijih radova i stvaralaštva u protekloj školskoj godini.

U utorak, 18. juna, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković uručila je ugovore o stipendiranju mladim talentovanim sportistima i sportskim stručnjacima u okviru trinaestog po redu projekta Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu „Sportski talenti Vojvodine“. Ove godine, među dobitnicima su i uspešni sportisti i treneri iz Bačke Palanke. Uroš Drndarski iz KBS Dinamik“ je jedan od 23 sportska stručnjaka dobitnika stipendije. Aleksandar Boškov, karatista i perspektivan sportista, i Ivan Kunevski, najbolji trener iz Karate akademije „Bušido“. Članovi Kajak kluba „Tarkett“: Strahinja Dragosavljević, Veljko Vještica, Katalin Gere, Žofi Horvat, Slavica Našagaćin, Luka Jakovljević i trener Simo Boltić.

Prethodnog dana na putevima u Republici Srbiji dogodilo se 86 saobraćajnih nezgoda, u kojima je povređeno 39, a poginuo je 1 učesnik u saobraćaju. Zbog školskog raspusta za učenike osnovnih škola i sezone godišnjih odmora, na svim važnijim putnim pravcima očekuje se pojačan intenzitet saobraćaja, pa Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da budu strpljivi i da poštovanjem propisa daju direktan doprinos očuvanju bezbednosti saobraćaja na našim putevima. Takođe se apeluje na vozače da na put kreću odmorni, da prave pauze na svaka dva sata vožnje, a posebno se skreće pažnja na značaj korišćenja sigurnosnih pojaseva i na prednjim i na zadnjim sedištima, kao i na obavezu propisnog prevoženja dece u vozilima.

Raspored sahrana za sredu, 19. juna na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Gradsko groblje u Bačkoj Palanci

12:00 – Petrović Lazar (1947)

13:00 – Dejanović Ana (1933)

14:00 – Mernjik Vladimir (1957)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,06 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana sunčano i veoma toplo vreme. Vetar slab i umeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 35 do 38 stepeni. U Bačkoj Palanci sunčano i veoma toplo, temperatura do 37 stepeni. Sutra pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Vetar slab i umeren. Jutarnja temperatura od 16 do 23, a najviša dnevna od 33 na do 39 stepeni. Sutra u Bačkoj Palanci sunčano i toplo, temperatura do 35 stepeni.

Both comments and pings are currently closed.