Vesti 15.11.

I danas je nastavljen protest poljoprivrednika. Na teritoriji Opštine Bačka Palanka blokade su postavljene na izlasku iz Čelareva prema Novom Sadu i na izlasku iz Tovariševa prema Baču. Blokada je počela od 09:00 časova. Put je blokiran sat vremena, a nakon toga pola sata otvoren za saobraćaj. Tom dinamikom blokade će trajati do 16:30 časova. Nadležni apeluju da ukoliko putujete za Novi Sad idete alternativnim putem Gajdobra, Silbaš, Bački Petrovac, Gložan, da bi se izbegle gužve. Kako smo saznali poljoprivrednici najavljuju moguću radikalizaciju protesta.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede proglasila je zaražena i ugrožena područja na teritoriji opštine Bačka Palanka avijarnom influencom, visoko patogenim sojem virusa H5N1. Kako se navodi, u četvrtak 2. novembra, nadležnom veterinarskom inspektoru opštine Bačka Palanka prijavljeno je od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode da su građani našli iznemoglog labuda u parku prirode Tikvara. Labud je odnet u Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad” radi uzimanja potrebnih uzoraka nakon čega je utvrđeno prisustvo genoma virusa Avijarne influence, podtipa H5. Nakon toga je doneto rešenje na osnovu kog je područje u poluprečniku od najmanje 3 km od žarišta na lokaciji jezero “Tikvara”, proglašeno zaraženim i obuhvata naseljeno mesto Bačka Palanka kao i područje u poluprečniku od najmanje 10 km od žarišta proglašeno je ugroženim i obuhvata naseljena mesta: Karađorđevo, Obrovac, Neštin i Vizić na teritoriji opštine Bačka Palanka.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da građani racionalnom potrošnjom energije mogu da prepolove račune za električnu energiju tokom grejne sezone. Dodala je da država nastavlja sa većim subvencionisanjem mera energetske efikasnosti u domaćinstvima. Dodala je da ako građani uštede više od pet odsto u odnosu na prošlu godinu, ili godinu pre nje, mogu da ostvare popuste od 20 do 40 odsto, a ako izmire obaveze na vreme ostvaruju dodatnih pet odsto popusta, kao i pet odsto popusta ako troše više u nižoj tarifi. Ona je rekla da je u saradnji sa Svetskom bankom započet program subvencionisanja energetske sanacije u vrednosti 50 miliona evra koji treba da obuhvati 50.000 domaćinstava, što je dvostruko više u odnosu na prethodne tri godine.

Učenici osmog razreda od 1. do 29. decembra imaju rok da se izjasne koji će predmet kao treći polagati na završnom ispitu u junu iduće godine, kao i na probnoj maloj maturi koja će biti organizovana krajem marta, objavljeno je u Kalendaru aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja. Izjašnjavanje osmaka za predmet koji će kao treći polagati biće moguće u osnovnim školama ili elektronski na portalu Moja srednja škola (MMSS) www.mojasrednjaskola.gov.rs.

Narodna biblioteka “Veljko Petrović“, organizuje u Gradskom bioskopu Bačka Palanka, premijeru predstve „Oluja“ autorski projekat Dragane Bosnić u četvrtak 16. novembra od 19 časova. Ova predstava je autorski projekat bačkopalanačke glumice Dragane Bosnić a podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. U predstavi igraju: Ivana Tankosić, Mirjana Borković, Dragana Marjanović, Peša Mijanović, Milovan Velemir, Brana Ćulibrk, Maja Kojić, Živko Živković, multimedijalna podrška: Nenad Erečković. Ulaz na predstavu je besplatan.

U Gradskom bioskopu 17. novembra u 16.00 časova a 19. i 20. novembra od 18.00 časova biće prikazan animirani film „TROLOVI-BEND NA OKUPU“ sinhronizovan na srpski jezik. Takođe, 17. novembra, od 18.00 i 20.30 časova biće prikazan film „ČUVARI FORMULE“. U Gradskom bioskopu 19. i 20. novembra od 20.00 časova biće prikazan horor film „SLAGALICA STRAVE 10“. Cena ulaznice za ove projekcije je 350 dinara.

Prethodnog dana na putevima u Republici Srbiji dogodilo se 124 saobraćajnih nezgoda, u kojima je povređeno 33 lica, a poginula su 2 učesnika u saobraćaju. Za danas je u većem delu zemlje najavljena kiša, pa Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače da zbog nepovoljnih vremenskih uslova i vlažnih kolovoza smanje brzinu kretanja vozila i drže bezbedno odstojanje u odnosu na druga vozila. Takođe, na određenim deonicama puteva moguća je pojava magle, zbog čega je neophodno dodatno povećati opreznost kako bi se smanjio rizik nastanka saobraćajne nezgode.

Raspored sahrana za sredu, 15. novembra, na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Gradsko goblje Bačka Palanka

13:00Knežević Krsto (1942)

Groblje u Mladenovu

12:00Stanković Mika (1939)

Groblje u Novoj Gajdobri

12:00Vulić Milan (1941)

13:30Deretić Darko  (1953)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,18 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana postepeno razvedravanje i prestanak padavina. Najviša dnevna temperautura od 12 do 17 stepeni. Do kraja dana u Bačkoj Palanci postepeno razvedravanje, temperatura do 15 stepeni. Sutra umereno oblačno i suvo vreme. Vetar slab i umeren. Jutarnja temperatura od 2 do 8, a najviša dnevna od 12 do 16 stepeni. Sutra u Bačkoj Palanci malo i umereno oblačno, temperatura do 15 stepeni. Od petka po najavama meteorologa ponovo kiša.

Both comments and pings are currently closed.