Vesti 15.05.

Danas je održana 50. sednica Skupštine opštine Bačka Palanka na kojoj se našlo sedam tačaka dnevnog reda. Jedna od tačka bila je vezana za donošenje rešenja o ispravci greške u Planu detaljne regulacije mosta preko Dunava kod Bačke Palanke, u pitanju je tehnička greška u samom tekstu Plana. Pristupilo se izradi Plana detaljne regulacije mosta koji će povezati opštinu Bačka Palanka sa sremskom stranom. Predsednik Skupštine opštine Milan Čavić je istakao da se građevinska dozvola za izgradnju mosta preko Dunava očekuje u septembru ove godine, kao i da sve ide po planu bez nepredviđenih okolnosti.

Opština Bačka Palanka raspisuje deveti po redu konkurs za uređeniju opštinu Bačka Palanka gde se biraju najlepši balkon, dvorište i školsko dvorište. Konkurs se raspisuje povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se obeležava 5. juna. Za nagrađene iz svake kategorije obezbeđene su vredne nagrade. Pozivaju se svi građani opštine da se prijave i učestvuju u nagradnom konkursu. Konkurs traje od 13. maja do 7. juna. Zainteresovani građani na nagradni konkurs se mogu prijaviti lično Fondu za zaštitu životne sredine, svakog radnog dana do 7. juna, u periodu od 7 do 15 časova, u zgradi Opštine Bačka Palanka ili na telefon 021/210-1192.

Državno takmičenje iz istorije, učenika srednjih škola održano je u Pirotu, 12. maja. Gimnaziju „20. oktobar“ iz Bačke Palanke predstavljao je učenik trećeg razreda Vukašin Davidović koji je osvojio treće mesto. Njegov rad, želja, istrajnost, ogromno znanje i saradnja sa mentorkom Svetlanom Hajrović doveli su do ovog velikog uspeha.

Po prvi put ove godine, Udruženje “Moj Neštin” i grupa meštana iz sela Neštin i Vizić organizuju manifestaciju “Neštinski sokaci” koja će biti održana u sobotu 18. maja. Cilj ove manifestacije je da predstavi bogatu gastronomsku i turističku ponudu sela Neština i Vizića. Manifastacija “Neštinski sokaci“ će biti prilika da se ljudi iz okolnih mesta upoznaju sa svim lepotama, sadržajima i ponudom ovih sela. Ova manifestacija će omogućiti posetiocima da uživaju u autentičnoj gastronomiji, tradicionalnim proizvodima, kao i da dožive duh i gostoprimstvo meštana Neština i Vizića. Program manifestacije će biti bogat i raznolik. Prvi deo će obuhvatiti gastronomske, turističke i kulturne aktivnosti sa preko 20 izlagača iz Neština i Vizića. Drugi deo programa će biti posvećen sportskim sadržajima i zabavi.

Festival amaterskih pozorišnih društava Vojvodine, održaće se u Bačkoj Palanci u periodu od 16. do 26. maja. Odigraće se ukupno jedanaest predstava od kojih su deset takmičarskih, a tri predstave će se odigrati van Bačke Palanke. Publika će imati priliku da uživa u raznolikim predstavama. Žiri Festivala su prof. Ljuboslav Majera, reditelj, prof. dr Ivan Pravdić, dramaturg i Kristina Savkov, glumica. Predstave se igraju u večernjim terminima, od 19:30 časova.

Od 12. do 14. maja, Radio “Impuls” je na Zlatiboru učestovao na 27. Radio danima u organizaciji Udruženja radio stanica RAB Srbija. Ovog proleća po 27. put Udruženje radio-stanica RAB SRBIJA okupilo je brojne radijske profesionalce, direktore i vlasnike radio-stanica, voditelje, producente zvuka, kao i kolege iz zemalja u okruženju, predstavnike državnih institucija ali i brojne muzičare. Održana su brojna predavanja i okrugli stolovi sa aktuelnim i najznačajnijim temama za celokupnu radijsku industriju. 

Kadeti KK “Feniks” 2008. godište odigrali su poslednju prvenstvenu utakmicu za ovu sezonu. Ugostili su ekipu KK “Hercegovac” iz Gajdobre. Nakon dobre igre Feniks zasluženo slavi pobedom od 90:72.

Prethodnog dana na putevima u Republici Srbiji dogodilo se 82 saobraćajne nezgode, u kojima je povređeno 42, a poginulo je 3 učesnika u saobraćaju. Uprava saobraćajne policije skreće pažnju da je od početka maja meseca, uprkos merama pojačane kontrole koje sprovodi saobraćajna policija, došlo do ugrožavanja stanja bezbednosti saobraćaja, imajući u vidu da je u saobraćajnim nezgodama poginulo 16, dok je povređeno više od 500 učesnika u saobraćaju. Kako bi se unapredilo stanje bezbednosti saobraćaja na putevima, apeluje se na vozače da povećaju opreznost a brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uslovima puta. Takođe se skreće pažnja vozačima motornih vozila da obrate posebnu pažnju na pešake, kako bi se unapredila njihova bezbednost.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,12 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana i uveče sa zapada i jugozapada oblačnost će se proširiti ka Vojvodini. Tokom noći ponegde će biti uslova za kratkotrajnu kišu. Vetar slab i umeren, u košavskom području povremeno jak, jugoistočni. Najviša dnevna od 17 do 23 stepena. U Bačkoj Palanci malo i umereno oblačno sa sunčanim periodima, temperatura do 22 stepena. Sutra promenljivo oblačno i vetrovito sa lokalnom pojavom kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom. Jutarnja temperatura od 9 do 14 stepeni, a najviša dnevna od 20 do 24 stepena. Sutra u Bačkoj Palanci smena sunaca i oblaka, moguća je i kiša, temperatura do 22 stepena.

Both comments and pings are currently closed.