Vesti 07.10.

Juče, 6. oktobra, Opštinu Bačka Palanka, posetila je delegacija Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. Sastanku, koji je upriličen u kabinetu predsednika opštine Bačka Palanka, osim predsednika prisustvovali su: Ljibuška Lakatoš, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Maria Poptešin, sekretar Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Branislav Slivka, član Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i Ana Časar, zaposleno lice u Opštini Bačka Palanka, koja je slovačke nacionalnosti. Na sastanku je bilo reči o aktuelnim temama i problemima iz svakodnevnog života pripadnika slovačke nacionalne manjine u Vojvodini, takođe i o unapređenju saradnje.

U okviru duhovnih svečanosti „Pod pokrovom Bogorodice“ koje traju od 06. do 11. oktobra, u organizaciji Crkvene opštine Bačka Palanka, sutra od 18:30, u Svetosavskom domu pri Svetojovanskom hramu u Bačkoj Palanci, katiheta Branislav Ilić održaće predavanje na temu: „Bogoslužbeno veličanje Presvete Bogorodice“.

U okviru dečije nedelje, koja je počela u ponedeljak, Opština Bačka Palanka je opredelila sredstva za podelu prigodnih poklona po školama i vrtićima. Pokloni su u vidu knjiga, koje su namenjene školskim bibliotekama a svakom vrtiću je pripala edukativna igračka. Pod sloganom “Podeljena sreća dva puta je veća” u Palati “Srbija” svečano je otvorena tradicionalna “Dečija nedelja”. Do 11. oktobra, svaki dan će biti posvećen jednoj temi i organizovanju aktivnosti za decu. Pokrovitelj je humanitarna organizacija “Dečije srce”, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Četrnaesti po redu naučni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije, „Biblionet 2020”, održan je u Vranju od 1. do 3. oktobra. Tema ovog skupa je bila Saradnja i partnerstva: kreiranje nove zajedničke vizije za biblioteke. Programski odbor „Biblioneta“, među petnaest radova iz deset biblioteka koji su ove godine bili predstavljeni na skupu, odabrao je i stručni rad kojim se predstavila Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke. Bibliotekarke Dušanka Papić i Dragana Petrić prezentovale su stručni rad „Biblioteka kao lider u očuvanju i promovisanju kulturnog nasleđa“. Ovim radom ukazano je na potrebu odgovornog upravljanja bibliotečkim resursima, uz primenu novih dostignuća što je od suštinske važnosti za poboljšanje rada i zadovoljenje rastućih informacionih potreba korisnika.

U Gradskom bioskopu, sutra od 21:00 , u petak od 19:00 i od 21:00 u subotu od 21:00 i od 23:00 časa biće prikazivana poljsko-francuska drama „Telo Hristovo“, dobitnik preko 30 nagrada na filmskim festivalima širom sveta. U subotu od 19:00 časova biće prikazan film „Pinokio“ iz 2019. godine, verna adaptacija poznate priče o drvenom lutku koji oživi. Cena ulaznica je 250,00 dinara i mogu se kupiti na blagajni bioskopa na dan prikazivanja od 18:00 časova. Film Pinokio biće prikazan, u nedelju, u Pivnicama od 18:00 časova.

Do kraja dana oblačno, mestimično sa kišom i pljuskovima. Maksimalna dnevna temperatura 19 stepeni. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda sutra u Bačkoj Palanci prepodne pretežno oblačno uz kišu mestimično, popodne prestanak padavina i delimično razvedravanje. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura 11, maksimalna u toku dana 17 stepeni. U petak i za vikend pretežno sunčano i malo toplije. U toku noći, nedelja na ponedeljak, novo naoblačenje uz kišu i pljuskove.

Both comments and pings are currently closed.