Vesti 07.04.

Od juče u Bačkoj Palanci, još jedan vakcinalni punkt u Zdravstvenoj ambulanti „Nova Palanka“ (ambulanta „Merkur”), adresa: Trg oslobođenja 10. Radno vreme je  od 14:00 do 19:00 časova. U ovoj ambulanti vakcinisaće se građani koji se nisu prijavili za vakcinaciju preko portala eUprava. Za vakcinaciju je potrebno poneti sa sobom ličnu kartu. Kontakt telefon: (021) 750-120 i 064/871-2524. Na raspolaganju je kineska vakcina „Sinopharm“. Građani koji su se već prijavili za vakcinaciju preko portala eUprava, treba da sačekaju svoj termin za vakcinaciju, s tim u vezi biće telefonski kontaktirani. 

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u pokrajini kao vanrednu sa stabilizacijom trenda obolevanja od korona virusa na visokim nivoima. Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 1172 nova slučaja. Među novoobolelima dominira radno aktivno stanovništvo, a najveći deo čine osobe uzrasta od 30 do 50 godina. Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, 312. U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 21116.

Probni završni ispit održaće se u petak i subotu u svim osnovnim školama u Srbiji, a u cilju pripreme učenika osmog razreda, nastavnika i škola za završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete. U petak, 9. aprila, u 13 časova, biće polaganje probnog testa iz matematike. U subotu, 10. aprila, u 9 časova je polaganje probnog testa iz srpskog/maternjeg jezika, a u 11:30, polaganje probnog kombinovanog testa iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Rešavanje testova traje 120 minuta. Probni završni ispit održaće se u školi, u grupama učenika, ne većim od 15, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Društvo članova Matice srpske u Bačkoj Palanci poziva građane da dostave svoje radove za Naučni zbornik broj četiri. Redakcija zbornika će prihvatati radove iz oblasti društvenih i humanitarnih nauka, književnosti, kulture i umetnosti, obrazovanja, negovanja jezika i kulture srpskog naroda, a dobrodošli su i radovi koji se odnose na istoriju, razvoj i jubileje opštine Bačka Palanka. U naučnom zborniku se objavljuju i skraćene verzije najboljih maturskih, diplomskih, master i drugih radova čiji su autori iz Bačke Palanke. Radove dostaviti do prvog juna na adresu matica.srpska.bp@gmail.com.

Sutra 08. aprila u 12:00 časova u Muzeju grada biće organizovan okrugli sto na temu Romkinje i Romi u opštini Bačka Palanka, povodom Međunarodnog dana Roma. Pored moderatorke Maje Pilipović predsednice za rodnu ravnopravnost u našoj opštini, priliku da iznesu svoja mišljenja i iskustva imaće i Dragana Ninković, romski koordinator, Šeća Kolompar , pedagoški asistent, Vera Petrović direktorica Centra za socijalni rad, Jelena Jeftić, dečiji pedijatar, Branka Ćulibrk predstavnica nacionalne službe za zapošljavanje, Jelena Bajić novinar i Lazar Miškov ispred Crvenog krsta Bačka Palanka.

Do kraja dana promenljivo oblačno i uglavnom suvo. Maksimalna dnevna teperatura 8 stepeni. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda sutra u Bačkoj Palanci vreme slično današnjem, promenljivo oblačno, postoji mogućnost i za po koju kap kiše mada su šanse male. Vetar umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura -2, maksimalna u toku dana 10 stepeni. U narednih nekoliko dana vraćamo se na one prave prolećne temperature vazduha. Ipak još sutra i prekosutra ujutru mraz, ali za viken i početkom naredne sedmice i jutarnje temperature će biti nekoliko stepeni iznad nule.

Both comments and pings are currently closed.