Vesti 05.07.

Tretmani suzbijanja larvi komaraca sa zemlje i iz vazduha na teritoriji opštine Bačka Palanka biće izvedeni u periodu od 06. do 21. jula, u prvom terminu sa povoljnim meteo uslovima, saopštila je novosadska „Ciklonizacija“. Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje jedan dan.

Mobilne ekipe Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine tokom sledeće nedelje dežuraće u različitim mestima po pokrajini i prikupljati krv. Krv će se prikupljati u ponedeljak, 08. jula, u Gajdobri od 8 do 10 časova.

U Srbiji će, danas u 15 sati, na pumpama poskupeti dizel za tri dinara po litru, a benzin za dva dinara. Dizel će do sledećeg petka, 12. jula, maksimalno koštati 208 dinara po litru, umesto 205 dinara. Cena benzina skočila je dva dinara i koštaće 195 dinara po litru, umesto 193 dinara.

Isplata junskih penzija korisnicima iz kategorije vojnih i poljoprivrednih penzionera počela je danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. Isplata je poćela za korisnike koji primanja dobijaju preko tekućih računa i za one koji penzije dobijaju na kućne adrese ili ih podižu na poštanskim šalterima. Korisnicima iz kategorije zaposlenih, isplata penzija preko tekućih računa počeće 10. jula, a 11. jula onima koji ta primanja dobijaju na kućnu adresu ili ih podižu na šalterima pošta.

U sali Gradskog bioskopa u ponedeljak, 08. jula, sa početkom u 11 časova, Odeljenje za društvene delatnosti Opštine Bačka Palanka, organizuje svečanu dodelu prigodnih poklona i diploma đacima generacije, đacima koji su osvojili diplomu „Vuk Karadžić“. Pored diploma, dodeljivaće se i pohvalnice za obrazovanje po IOP-u 3, pohvalnice za postignut uspeh na republičkom i međunarodnim takmičenjima u školskoj 2023/2024. godini.

Tradicionalna bačkopalanačka manifestacija „Dunavski bal“ u organizaciji Turističke organizacije opštine Bačka Palanka, održaće se ove godine u periodu od 05. do 07. jula. Večeras 5. jula, od 21 sata, u muzičkom delu programa, nastupa bačkopalanački bend “Uska ulica” a od 23 sata nastupiće „PRLjAVI INSPEKTOR BLAŽA I KLjUNOVI“. U subotu, 06. jula, od 23 sata koncert Mirze Selimovića, dok će u nedelju, 07. jula, od 22:30 časova nastupiti Dara Bubamara. Koncerti će biti održani na bini ispred sportske hale Tikvara. U okviru manifestacije, sva tri dana, biće organizovana mnogobrojna sportska i kulturna dešavanja.

Danas, 5. jula, u 19.30 časova biće izvedena pozorišna predstava za decu „Čudne reči“, raspevani dečji kabare sa velikim umetnikom Bodom Ninkovićem u naslovnoj ulozi.​ Predstava će biti izvedena u okviru “Dunavskog bala”.

U okviru manifestacije “Dunavski bal” u Muzeju grada, danas, 5. jula, u 17.00 počinje Manifestacija „Zlatna svadba“, zatim se nastavlja u centru grada i nakon toga parovi odlaze u Slovački dom. Do sada je ovo najmasovnija „Zlatna svadba“ sa 52 prijavljena para.

U Gradskom bioskopu 06. jula, u okviru Dunavskog bala u 20 časova, biće odigrana pozorišna predstava za odrasle pod nazivom „Jače smo od sudbine“. Ova predstava je komedija Vanje Bulića. Ulaz je slobodan.

U okviru manifestacije “Dunavski bal” po prvi put u Bačkoj Palanci, 7. jula, sa početkom od 17:30 časova, biće održana manifestacija pod nazivom “Topotom konja kroz vremeplov Bačke Palanke“. Celu manifestaciju prati defile jahača i zaprega kroz grad, dok će ceo program pratiti tamburaški orkestar iz Novog Sada, kao i mnogobrojna udruženja žena sa svojim vojvođanskim rukotvorinama, slikari koji će islikavati panorame Bačke Palanke i njenu istoriju.

Prethodnog dana na putevima u Republici Srbiji dogodilo se 69 saobraćajnih nezgoda, u kojima je povređeno 33, a poginula su 2 učesnika u saobraćaju. Zbog intenziviranja letnje turističke sezone, tokom vikenda se na svim važnijim putnim pravima očekuju veće gužve, pa se apeluje na vozače da budu strpljivi i da poštovanjem propisa daju direktan doprinos očuvanju povoljnog stanja bezbednosti saobraćaja.

Raspored sahrana za petak, 05. jula na grobljima u opštini Bačka Palanka koja su pod ingerencijom JKP „Komunalprojekt“.

Groblje u Čelarevu

12:00 – Stul Vadim (1954)

Groblje u Tovariševu

12:00 – Petljanski Jelena (1956)

Zvanični srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,04 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Do kraja dana pretežno sunčano i toplije vreme uz slab, promenljiv vetar. Najviša dnevna temperatura od 27 do 31 stepen. U Bačkoj Palanci pretežno sunčano, temperatura do 30 stepeni. Sutra pretežno sunčano i još toplije vreme. U košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, a u ostalim krajevima slab vetar promenljivog smera. Jutarnja temperatura od 12 do 20, a najviša dnevna od 30 do 33 stepena. Sutra u Bačkoj Palanci sunčano i toplo, temperatura do 32 stepena.

Both comments and pings are currently closed.