Vesti 15.10.

Danas je Svetski dan čistih ruku posvećen povećanju svesti o značaju pranja ruku sapunom, kao efikasnog i pristupačnog načina sprečavanja bolesti i spašavanja života.  Ovogodišnja kampanja posvećena je pandemiji izazvanoj novim koronavirusom, a ovogodišnja tema “Higijena ruku za sve” podseća celo društvo da je higijena ruku najjeftinija preventivna mera u sprečavanju širenja mnogih zaraznih bolesti, koje se mogu prenositi  nečistim rukama. Iz epidemiološke ambulante pri Domu zdravlja u Bačkoj Palanci, poručuju, operite ruke sapunom uvek kada ste u mogućnosti, posebno pre jela, kuvanja ili hranjenja drugih, neka pranje ruku bude deo vaših porodičnih navika pre obroka.

Sezona grejanja, putem sistema daljinskog grejanja iz postrojenja Toplana u Bloku Partizan u Bačkoj Palanci je počela 13. oktobra, po rečima rukovodioca toplane Vladimira Žilajia. Kao što je ranije najavljeno, zbog kvara grejanje nije počelo u zgradama A,B,C na Partizanu i u Kralja Petra Prvog  15/4 i 5, a odmah drugog dana grejanja pojavio se problem gubitka vode  na kraku toplovoda prema opštinskoj zgradi. Za sada se grejanje i na tom kraku odvija nesmetano, a uključen je i pogon Čelarevo.

Manifestacija “Muzeji za 10” predstavlja nacionalnu muzejsku inicijativu, najveću do sada na teritoriji Srbije i jedinstvenu u evropskom kulturnom prostoru. Manifestacija je osmišljena s idejom bliže saradnje i zajedničkog nastupa muzeja u Srbiji, a u cilju efikasnijeg rada i veće vidljivosti, kao i čvršće povezanosti s lokalnom zajednicom. Pripremajući se za ovogodišnju manifestaciju „Muzeji za 10“ radni sastanak predstavnika muzeja i srodnih institucija iz Bačke i Srema: Subotice, Sombora, Rume, Šida, Sremske Mitrovice, Vrbasa i Bačke Palanke održaće se u Muzeju grada Bačka Palanka u ponedeljak 19. oktobra u 12:00 časova.

U petak 30. oktobra od 20.00 časova, u bioskopu Vojvodina, biće odigrana pozorišna predstava „BRAKOLOMIJE“-komedija o popularnosti po svaku cenu. Njih četvoro su glumci ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, Kalina Kovačević, Bojana Stefanović, Aleksandar Srećković Kubura i Nenad Stojmenović i nisu samo nosioci svih, brojnih uloga (svako ih ima po nekoliko), već i kompletni autori predstave. Sami su zajednički napisali scenario, režirali i producirali. Cena ulaznice je 1.000 dinara.

Do kraja dana oblačno uz kišu mestimično. Maksimalna dnevna temperatura 18 stepeni. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda sutra u Bačkoj Palanci umereno do potpuno oblačno povremeno uz kišu ili kratkotrajne pljuskove i hladnije. Vetar slab, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura 10, maksimalna u toku dana 15 stepeni. Prvog dana vikenda potpuno oblačno sa kišom, drugog prestanak padavina I delimično razvedravanje. Temperatura vazduha od 5 do 12 stepeni. Početkom iduće sedmice pretežno sunčano i malo toplije.  

Both comments and pings are currently closed.