Vesti 07.02.

Na juče održanoj sednici Opštinskog veća, kojom je predsedavao predsednik opštine, jednoglasno su usvojeni finansijski planovi gradskih mesnih zajednica “Stari grad” i “Centar”, kao i finansijski planovi mesnih zajednica Vizić, Karađorđevo, Mladenovo, Neštin, Silbaš i Nova Gajdobra. Finansijski planovi su prethodno usvojeni na Savetima mesnih zajednica, a usklađeni sa odobrenim aproprijacijama koje su opredeljene Odlukom o budžetu za 2019. godinu. Sve mesne zajednice su dostavile svoje planove razvrstane po ekonomskim klasifikacijama, na osnovu uputstva Odeljenja za finansije i budžet Opštine Bačka Palanka.

Epidemiološka situacija u Bačkoj Palanci u vezi sa obolevanjem od gripa je u skladu sa kretanjem oboljenja za ovaj period, poručuje epidemiolog  pri domu zdravlja dr. Mirjana Valan. Od početka godine beleži se kontinuiran porast broja obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu, na teritoriji opštine. Od ukupno, oko 560 registrovanih ove godine, 270 obolelih je registrovano samo tokom prošle nedelje. Najveći broj obolelih registrovan je kod dece do 14 godina. Kod osmoro pacijenata potvrđeno je da se radi o virusu gripa tip AH1N1. Na žalost jedna osoba je preminula od posledica virusa gripe, kao komplikacija više osnovnih bolesti. Ni jedna obolela osoba nije bila vakcinisana protiv gripa. Na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Vojvodini je registrovan srednji prag inteziteta aktivnosti virusa.

Srednjoškolci u Srbiji će u drugom polugodištu ove školske godine imati časove na kojima će učiti osnovne teme u vezi sa odbranom zemlje. Nekada je to bio predmet opštenarodna odbrana i društvena samozaštita koji je bio obavezan, a sada će to biti fakultativna nastava, prilagođena današnjem vremenu. Ova predavanja, nakon kojih neće biti ocenjivanja, slušaće učenici četvrtih razreda srednjih škola, i to na, za tu namenu, izdvojena četiri časa odeljenskog starešine. Predviđeno je da se đacima, uz pratnju nastavnika, omogući odlazak na taktičko-tehničke zborove u kasarnama, koje Vojska praktikuje kroz manifestacije “Otvoreni dan”.

U Gradskom bioskopu, danas od 20:00 časova, biće odigrana pozorišna predstava “Dobri čovek”. Ova kabaretska predstava bazira se na listićima koje je mladi Branislav Nušić krišom zapisivao dok je ležao dvogodišnju robiju u Požarevcu. Reč je o britkoj, satiričnoj, duhovitoj predstavi koja gađa u centar srpskog mentaliteta koji se nije menjao stotinama godina. Svaka misao je aktuelna, kao da je zapisana u našem vremenu. Otud i aktuelnost ovog teksta nije dnevna, već svevremena. U predstavi igraju Ljiljana Blagojević, Vesna Stanković i Branislav Tomašević. Cena ulaznice je 400,00 dinara.

Fudbaleri Bačke juče su odigrali svoj treći kontrolni susret protiv Sogdiane člana Uzbekistanske prve lige. Meč se završio bez pobednika 2:2. Dosta čvrstih i snažnih duela pretvorilo je ovu utakmicu u pravi mali rat. Oba gola za Bačku je postigao Uglješa Radinović. Trener Zoran Govedarica je dao šansu svim igračima. Bačka će svoj naredni i poslednji meč u Antaliji odigrati u subotu protiv Danskog prvoligaša Lingby posle čega je planiran povratak. Nastavak sezone počinje 16. februara, a palanački fudbaleri u prvoj utakmici imaju šansu da eventualno iznenade Partizan pred domaćom publikom.

Do kraja dana pretežno vedro i suvo. Vetar slab i umeren, severozapadni, tokom večeri u skretanju na jugoistočni. Maksimalna dnevna temperature 7 stepeni. Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda sutra u Bačkoj Palanci posle jutarnjeg mraza, pretežno oblačno, bez padavina i nešto svežije. Jutarnja temperature -3, a maksimalna u toku dana 4 stepena. Prvog dana vikenda pretežno sunčano, očekuje se porast temperature vazduha koji će se nastaviti i u nedelju ali uz nešto više oblaka.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply